Zou jij een datascientist je nieuwe auto uit laten zoeken?

We weten allemaal dat het kopen van een auto meestal emotie is.

Ons onbewuste heeft allang besloten welke kant het opgaat, voordat wij er zogenaamd goed over nadenken.

Dus vroeg ik mij af, zou je dit beslisproces ook over kunnen laten aan een computer.

Ik zag pas iemand die een excel sheet had gemaakt met alle vierkante meters per kamer in een huis, om zo te beslissen welk huis hij wilde gaan kopen. Gelukkig kwam de beste man er tijdens het koopproces achter dat er meer factoren meespelen, waaronder de emotie van zijn vrouw……..

Dus ben ik een gaan zoeken, kan een algoritme bepalen welke auto voor jou de beste is. Waar ik dan aan denk is dat dit algoritme mij allemaal vragen gaat stellen over sportief of zakelijk, hoeveel mensen mee moeten kunnen. Of ik veel kilometers maak, welk type bekleding ik wil, en met name natuurlijk hoeveel gadgets ik in de auto wil hebben. En oh ja, budget is ook wel een dingetje.  

Na even zoeken kwam ik uit bij een datascientist die daadwerkelijk zijn expertise heeft aangewend om zijn auto te kopen.

En wat blijkt: mijn verwachtingen liggen veel te hoog, en ben zelf eens eerlijk, wat had jij in gedachte?

Deze beste man had zijn keuze allang gemaakt. Uit zijn model blijkt dat hij alleen maar heeft gekeken naar kilometerstanden, type (luxe of extra luxe) maar zaken zoals hierboven omschreven komen helemaal niet voor.

Je zal begrijpen, mijn teleurstelling is groot. Mijn beeld van Artificial Intelligence of algoritmes is dat deze nou net heel veel variabelen mee kunnen nemen. Een schema met 10 auto’s kan ik zelf ook wel vergelijken, daarvoor hoef je wat mij betreft geen uren bezig te zijn met data vergaren, cleanen, rangschikken etc. 

Maar misschien zit hier wel een verhaal achter, misschien wil ik gewoon te veel, of verwacht ik bij het zien van de kop “Algortime kiest auto” ineens een soort science fiction beeld van een computer die inderdaad veel zelf kan.

Ik vrees dat we nog even moeten wachten en gewoon bij het kiezen van een auto lekker de app van Autoscout of zo moeten pakken en gewoon lekker ouderwets aanvinken waar onze voorkeuren liggen. Om er achter te komen dat je toch te veel wensen hebt en met minder genoegen moet nemen……………..